Synspunkter

 

Smidige arbejdsgange på friplejehjemmene

De kriterier, der bliver lagt for at kunne blive visiteret til en plejehjemsplads er forskellige fra kommune til kommune. Der er dog en stor fællesgruppe af borgere, der altid på grund af deres fysiske helbredstilstand, kan blive visiteret til en plads.


I kommuner med en alen lang venteliste til plejehjemspladser ligger grænsen noget anderledes end i de kommuner, der stort set ingen venteliste har. I den tidligere Fjends Kommune, ændrede vi fra politisk side på visitationskriterierne ad flere omgange. Heraf en af gangene, hvor vi - foruden fysiske skavanker - også tillod ældre godt oppe i årene, der var utrygge ved at bo alene, at komme på plejehjem. Vi havde på det tidspunkt ikke nogen venteliste til plejehjemmene.


I Venstre hilser vi friplejehjemmene velkomne, og det er vores ønske, at der kan blive etableret et godt og tillidsfuldt samarbejde med dem og Viborg Kommune. Jeg tror på, at et flertal i socialudvalget har haft gode intentioner om, at gøre det bedste, da de besluttede, at sygeplejeydelserne skulle varetages af de kommunalt ansatte med mulighed for uddelegering til de ansatte på friplejehjemmene.


Det er heldigvis ingen lov, at det skal være sådan, så den lokale politiske beslutning kan til enhver tid tages op til revision og evt. laves om. Det har jeg tiltro til, at socialudvalget vil tage initiativ til, hvis det viser sig, at den tagne beslutning medfører benspænd for en smidig arbejdsgang, og der skal bruges tid på unødig administration, som vil kunne undgås, hvis sygeplejeydelserne bliver varetaget direkte af personalet på friplejehjemmene.


Vi har jo alle det mål at skabe de bedste rammer for de ansatte og for borgerne med de ressourcer, der nu engang er til rådighed.